En av tingene Latinamerikansk Forening (LAF) jobber med er å redusere ensomhet, sosial isolasjon og spre glede i samfunnet, og det er nettopp dette LAF ønsker å gjøre gjennom prosjektet sykkelglede. Gjennom sykkelglede vil eldre i bydelene Bjerke, Ullern og Nordre Aker få en tur for to med en taxi sykkel; for å komme seg ut, få frisk luft, nyte våren og sommeren i Oslo og en god prat. De eldre vil kunne være med på å påvirke hvor turen går, så de kan få oppleve stedene de liker, og vil få tilbud om et kaffestopp i løpet av turen dersom de ønsker det.

Prosjektet startet i 2020 etter utbruddet av korona pandemien med sikte på å gjøre noe med følelsen av ensomhet blant de eldre, som ble rapportert at hadde økt med nedstengingen. Med mangel på trygge møteplasser og en helsetilstand som for mange kan gjøre det vanskelig å komme seg ut på tur på egenhånd, ønsket LAF å gjøre noe for å kunne hjelpe og bidra til å løsne litt på denne problemstillingen.

Syklistene

For prosjektsesongen i 2021 har vi 13 fantastiske og engasjerte frivillige som skal sykle eldre rundt i Oslo i sommer. De frivillige kommer fra rundt om i Oslo og varierer i alder, alt fra unge frivillige til godt voksne frivillige. De frivillige deltar gjennom våren på kurs i opplæring av frivillig arbeid, arbeid med eldre, samtaleteknikker, korona sikkerhet og hvordan bruke og bli sikker på taxisyklene våre.

Latinamerika og sykling

For de som lurer på hvorfor vi i LAF ønsker å satse på et sykkelprosjekt er svaret enkelt. Når man tenker på sykkelvennlige byer tenker nok de fleste på Amsterdam eller København, men sykkelen har også lang tradisjon som fremkomstmiddel i Latin-Amerika. Sykkelen har lenge vært et viktig transportmiddel for bønder i Latin-Amerika, men er også populær i de større byene, inkludert Saõ Paulo, Rio de Janeiro i Brazil, Cochabamba i Bolivia og Montevideo i Paraguay for å nevne bare noen få.

Karen som er leder i LAF forteller at i Mexico City ligger gjennomsnittet på sykkelturer per dag mellom 84,000 og 1 million, og at Colombias hovedstad Bogotá ligger på 12. plass København Indexen, en listen over de mest sykkelvennlige byene i verden.

Med sykkelkultur i bakgrunnen ønsket derfor Latinamerikansk Forening å bidra til den norske sykkelkulturen gjennom prosjektet Sykkelglede i tillegg til å spre glede og redusere ensomhet under pandemien.

Praktisk info om prosjektet

Syklene som blir brukt i prosjektet er av typen TrioBike Taxi, med kraftig el-motor som gjør det enkelt for de frivillige å sykle, også i oppoverbakker. Syklene eies av LAF, men står parkert i Oslo ved Omsorg+ sine omsorgsboliger, som vi samarbeider med. Sykkelen har plass til to passasjerer om gangen, med mulighet for tak over hodet. Den som sykler sitter bak de eldre, og turene vil foregå langs veier med liten til ingen trafikk, i rolige områder. Det vil være mulighet for å kunne stoppe opp ved for eksempel en park og slappe av der, og å spandere en kaffe og is på de eldre. Hver tur er planlagt å ta mellom 20 til 45 minutter, avhengig av passasjerenes ønske og antallet eldre som ønsker seg tur den dagen. Det er en satt grense på totalt 2 timer samlet per dag.

Smittevernsikkerhet er av høyeste prioritet under dette prosjektet, da vi jobber med en gruppe som tilhører risikogruppen. Munnbind og håndsprit er selvfølgelig obligatorisk, og vognen den eldre sitter i vil bli spritet mellom hver tur, og sykkelen mellom hvert bruk ettersom ulike frivillige vil bruke samme sykkel. Munnbind og håndsprit vil også være tilgjengelig for de eldre brukerne dersom de ikke har dette selv.

For videre spørsmål, kontakt:
Latinamerikansk kontakttelefon +47 97 33 48 73