I dag feirer vi i LAF og #Osskvinner nettverket den internasjonale kvinnedagen 8. mars. Det blir kaffe, kake og kvinners historier på Møllerveien 4 kl. 16:30. Det blir til og med en åpen mikrofon for dem av dere som har noe på hjerte i lys av denne dagen. Men hva er det egentlig vi feirer? Hvorfor har vi en særegen dag for kvinner?

Kort og enkelt er dette en feiring av likestillingen og hvor langt kvinners rettigheter har kommet. Vi feirer våres seiere i denne kampen, men også for å markere at det fortsatt er mye igjen å kjempe for. For en organisasjon som oss, med et fokus på Latin-Amerika, er dette et tema som opptar oss mye. Latin Amerika er mange fantastiske og nydelige ting, men et prakteksempel for likestilling mellom menn og kvinner er det ikke. Derimot har det skjedd en del positive endringer på kontinentet som gir oss grunn til å feire.

Utifra en rekke land som har legalisert abort de siste årene i Latin Amerika–slik som Argentina, Uruguay og Cuba–har nå Colombia endelig blitt med på laget. Nå er abort lovlig frem til uke 24 i Colombia, i motsetning til tidligere hvor det var straffbart med tre års fengsel både for mor og lege. Mange har uttalt dette som det mest historiske siden kvinner fikk stemmerett. Vi i LAF er enig; å la kvinner ta sine egne avgjørelser i det som angår deres egne kropper og liv burde være et grunnleggende prinsipp hos enhver kvinneforkjemper.

I El Salvador ble nylig kvinnen Elsy løslatt etter å ha tilbrakt 10 år i fengsel for mordet på sitt eget ufødte barn. Et tragisk dødsfall som enhver rasjonell person vil forstå var et produkt av komplikasjoner under svangerskap. Frem til de siste par årene har salvadoranske myndigheter vært uenig. Abortloven der har vært så streng at den minste mistanke av “påført” skade mot fosteret fort medfører en 30 års fengselsstraff. Dette gikk så langt at flere kvinner ble fengslet for spontanabort og problemer under svangerskap. Heldigvis har vinden skiftet retning og El Salvador har løslatt flere kvinner som har blitt fengslet under lignende omstendigheter. Elsy er den femte bare siden desember, sammen med Kenia, Evelyn og Karen. Vi i LAF feirer alle dem i morgen og det gir oss håp og motivasjon til å fortsette kampen.

Vi har mye å feire i dag, men også mye å kjempe for. En krig har nylig brutt ut som det er vanskelig å ignorere her i Europa. En krig som strider mot alle våre demokratiske og likestillings verdier. Vi benytter også anledningen til å si at vi står sammen med ukrainske kvinner og deres kamp for fred. I slike konflikter er det altfor ofte sivile som rammes hardest, og deriblant spesielt kvinner.

Så bli med oss for å feire verdens kvinner i dag; for alt vi har oppnådd og for alt vi har igjen å gjøre!

8. mars arrangement

Sted: Møllerveien 4, Oslo

Tid: 16:45 -18:00 (Åpen fra kl.16:30)

Gjester:

Channeh Maram Joof – OXLO koordinator
Antonieta Khosh – Entreprenør
Angelika D. Kristiansen – Aktivist og modell
Charuta Patwardhan – Entreprenør

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*